Zullen we voor tegels gaan?

In woonbladen zie je ze steeds vaker: tegels. En lang niet meer alleen in de badkamer. Eén op de drie mensen zou ze bijvoorbeeld ook in de woonkamer gebruiken.
[image name=vindttegelsmooi format=160 align=right left=5 right=5]
Wie een nieuwe woning betrekt of zijn huidige woning verbouwt, krijgt de kans om de vloeren en muren helemaal naar eigen smaak af te werken. Welke kleur haalt het beste uit de ruimte naar boven? Welke materiaalsoort is het mooist? We vroegen 1.022 mensen in opdracht van Tegelgroep Nederland of ze bij het inrichten van hun (nieuwe) huis tegels zouden overwegen. Voor 16% zijn tegels een optie voor aan de wand. Voor de vloer zou 29% tegels in overweging nemen.

Als wandafwerking moet de tegel concurreren met stucwerk (70%), verf (64%) en behang (48%). Laminaat (54%), hout (43%) en parket (33%) zijn de populairste soorten afwerking voor de vloer. Wat geeft uiteindelijk de doorslag?

[image name=quotemiranda format=160 align=left left=5 right=5]Vooral mooi
Bij meer dan de helft telt bij het kiezen van een vloersoort vooral het uiterlijk. Of de vloer ook slijtvastheid en onderhoudsvriendelijk is, en de prijs zijn minder belangrijk. 95% van de mensen vindt tegels duurzaam. Maar omdat duurzaamheid maar weinig als criterium wordt meegenomen (minst belangrijk voor 1 op de 3 mensen), valt de tegel dan toch vaak af.


Niet alleen in de badkamer
De tegel heeft zeker fans. Liefhebbers (28%) gebruiken ze vooral als wandafwerking in de keuken, en in de badkamer en de wc aan de wand én op de vloer. “Ik ben er erg blij mee”, zegt Gerda (61). “Ze liggen er al 18 jaar en ze vervelen me nog steeds niet.” Ook Linda (36) is dol op tegels. “Ik vond ze vroeger vreselijk”, zegt ze. “Maar de motieven en kleuren van tegenwoordig zijn zo erg verbeterd dat ik ze nu zelfs mooi vind.”

Ook in de woonkamer
[image name=combinatie format=160 align=right left=10 right=0]Desgevraagd zou een op de drie mensen tegels overwegen in de woonkamer, als deze aan een verbouwing toe is. Tegelontwerpers en -leveranciers spelen hier gelukkig steeds meer op in. En wie tegels ‘kil’ vindt, kan kiezen voor natuurgetrouwe houttegels. En wat te denken van Portugese tegels op de vloer, of Marokkaanse zelliges op de muur? Wil je écht warm hebben, dan lenen tegels zich perfect voor energiezuinige vloerverwarming. De tijd dat tegels alleen maar praktische associaties opriepen, zoals ‘hygiënisch’ en ‘slijtvast’, ligt achter ons.