Onderzocht: Wat vrouwen willen met kerst

Welke cadeaus treffen vrouwen graag aan onder de kerstboom dit jaar? Met stip op 1: cosmetica en verzorgingsproducten. Ook populair: boeken en tijdschriften. Dat is best opmerkelijk in het tijdperk van e-readers, tablets en smartphones.

[image name=Quote2 format=160 align=left left=5 right=5]
Bijna de helft (45%) van de 1.580 vrouwen die meededen aan het onderzoek van Hesttestpanel.nl viert Kerstmis met cadeaus. De feestvreugde begint al met het maken van de verlanglijstjes. 

Met stip op 1: cosmetica & verzorging
De categorie kerstcadeaus die op de meeste lijstjes voorkomt is cosmetica en verzorgingsproducten. Parfum, make-up en huidverzorgingsproducten blijven een all-time favorite. Populaire merken zijn Chanel en Rituals. Steeds vaker zien we ook Dove, Nivea en Estée Lauder terugkomen. 

Winnaar cosmetica & verzorging wordt op de voet gevolgd door kleding & accessoires. En ook mooie spulletjes voor in huis zijn gewild.
[image name=Quote1 format=160 align=right left=5 right=5]
Er gaat niets boven een boek of tijdschrift
Opmerkelijk zijn de boeken en tijdschriften op nummer 4. Onze e-readers, tablets en smartphones draaien overuren. Maar als het erop aankomt, lijkt er toch niets te gaan boven het vertrouwde boek en het papieren tijdschrift. Bij 13% van de vrouwen staan deze bovenaan op hun verlanglijstje. Ook om te geven zijn boeken en tijdschriften onverminderd populair.

Vrouwen zijn gulle gevers [image name=Resultaat format=160 align=left left=5 right=5]
48% van de vrouwen koopt dit jaar een mooi cadeau voor hun moeder. En ook schoonmoeders (18%) kunnen rekenen op een kerstgeschenk. 17% van de vrouwen koopt iets specials voor een vriend of vriendin. Opvallend is dat moeders en vriendinnen vaker verrast worden met cosmetica en schoonmoeders vooral met boeken en/of tijdschriften.

(Schoon)vaders krijgen minder dan (schoon)moeders
En wat kopen we voor onze vaders en schoonvaders? Boeken en tijdschriften of anders iets te eten of te drinken of keukengerei. Deze belangrijke mensen in ons leven komen er enigszins bekaaid vanaf in vergelijking met hun wederhelften. ‘Slechts’ 36% van de ondervraagde vrouwen gaat op zoek naar iets speciaals voor hun vader en 15% koopt iets voor hun schoonvader. Het bedrag dat ze hieraan gemiddeld besteden, ligt lager dan het budget dat ze uittrekken voor hun moeders en schoonmoeders.
Het mooiste kerstgeschenk is nog altijd het gezelschap van familie en vrienden met wie we de kerstdagen doorbrengen. Onvervangbaar en onbetaalbaar. [image name=Top5 format=629 align=left left=5 right=5]