VIVA’s Werkonderzoek: Gewoon lekker werken of gaan voor het hoogst haalbare?

Afgelopen maand deden ruim 1.000 vrouwen tussen de 25 en 45 jaar mee met het Werkonderzoek van VIVA.

De meeste Nederlandse vrouwen (48%) blijken part-time te werken, 38% werkt full-time en 6% van de vrouwen is ZZP-er. Ruim de helft werkt meer dan 31 uur per week, een kwart zelfs meer dan 36 uur per week. De meeste vrouwen met een betaalde baan (33%), verdienen tussen de 1.500 en 2.000 euro netto per maand. 4% verdient meer dan 3.000 euro netto. De overige vrouwen hebben geen betaalde baan, maar studeren, zijn vrijwilliger of zijn thuis bij de kinderen. Ook zit een klein deel van de vrouwen in de ziektewet en is 6% werkzoekend. Moeders blijken minder uur te werken en minder te verdienen dan vrouwen zonder kinderen.

[image name=doorgroeien format=160 align=right left=5 right=5]Ruim de helft van de vrouwen werkt vooral omdat het leuk is, maar veel vrouwen ook om onafhankelijk te zijn (30%), voor het geld (23%) en om bij te dragen aan de maatschappij (21%). Hun ambitie is dan ook met name om ‘gewoon lekker te werken’ (45%), maar ook veel vrouwen willen doorgroeien (44%), gaan voor het hoogst haalbare (5%) of willen zelfs de baas worden (1%)! 33% zou ook graag nog eens haar eigen bedrijf willen starten. Moeders willen vaker gewoon lekker werken en vrouwen zonder kinderen vaker doorgroeien of voor het hoogst haalbare gaan.

De sfeer op het werk is bij 20% geweldig, bij 39% gezellig en bij 27% prima. 9% vindt de sfeer echter niet leuk door geroddel en gedoe en 1% zelfs vreselijk en voelt zich niet thuis. Het leukste aan werk vindt men de werkzaamheden, de collega’s, de informele sfeer en het bedrijf. Het minst leuk zijn de achterbakse spelletjes, het geroddel, de leidinggevende en het vergaderen.

[image name=verveling format=160 align=left left=5 right=5]En wat als je je verveelt op je werk? Social Media en websites bezoeken staat op nummer 1, maar er wordt ook heel wat afgekletst en geroddeld (19%) en privézaken geregeld (13%). Er werden werkbiechten gedaan van “Even winkelen om uit sleur te zijn”, tot “Een collega eruit werken”,“Minstens 15 sollicitaties onder werktijd gehad” en “Vluggertjes op het toilet met een collega”.

Alhoewel  85% van de vrouwen met plezier aan het werk gaat, gaat 13% vaker niet dan wel en 3% zelfs nooit met plezier naar het werk. Daarnaast vindt 64% dat het altijd beter kan, kijkt bijna een kwart (24%) uit naar een andere functie en is 3% zelfs helemaal klaar met hun huidige functie. 14% geeft ook aan dat ze te weinig uitdaging hebben in hun huidige werk, 8% meldt zich weleens ziek om te spijbelen en 63% is weleens jaloers op andermans baan.

Wat weerhoudt de vrouwen om te wisselen van baan? De financiële onzekerheid (33%), te weinig ander werk beschikbaar (25%), de angst om te falen (15%), het opzien tegen de verandering (14%) zijn de grootste drempels.

Veel vrouwen (44%) zouden naast hun werk graag meer tijd voor ontspanning willen, 21% geeft aan dat er te weinig tijd is en 4% wordt zelfs opgeslokt door hun leven. Het ‘werkhoofd’ wordt graag leeggemaakt met het kijken van tv/films/series, sporten en lezen. Maar ook uit eten, de natuur opzoeken, koken en een wellnessdagje vinden de Nederlandse vrouwen ontspannend. 18% maakt het hoofd graag leeg met seks.

Nog meer lezen over het onderzoek? Lees alle resultaten in VIVA nr.47 (vanaf woensdag 18 november in de winkel).