Nederlanders zeer bewust met energie bezig

Maar toch vergeten we nog wel eens de verwarming of de lampen uit te zetten…

Maar liefst 80% van de Nederlanders gaat zeer bewust om met het gebruik van energie en houdt de hoogte van de energierekening goed in de gaten. Dit blijkt uit onderzoek van hettestpanel.nl, samen met vergelijkers Kieskeurig.nl en Energieprijzen.nl. Toch bleek uit het onderzoek dat er best nog wel wat te besparen valt op de energierekening.

Wat doen we al om te besparen?
Bijna alle respondenten (96%) geven aan het afgelopen jaar wel iets te hebben gedaan om te besparen op de energierekening. Maar wat dan? Het gebruik van zuinigere lampen (29%) en een graadje lager zetten van de verwarming (24%), werden door de ondervraagden het meest genoemd.

Maar opmerkelijk genoeg weten Nederlanders heel goed dat een wasdroger en het gebruik van een tweede koelkast energieverslinders zijn, maar ze besparen hier (nog) niet op. Een goed voornemen voor 2015 misschien?

Oeps vergeten…
Ondanks dat we zeggen heel bewust met energie om te gaan,gaat er nog wel eens iets mis. Zo vergeet 9% van de ondervraagden wel eens de verwarming uit te zetten. En bij sommige Nederlanders heeft de verwarming zelfs de hele wintersportvakantie aangestaan. Ook laat 7% van de ondervraagden wel eens per ongeluk de koelkast of vriezer open staan en vergeten we regelmatig lampen uit te doen op plekken waar we niet zo vaak komen. De zolder en de kelder bijvoorbeeld. Strijkijzers, radio’s en tostiapparaten staan ook in veel huishoudens langer aan dan noodzakelijk.

Een greep uit de ingezonden energieblunders:

“Pas verhuisd, kil in huis en vervolgens de hele winter de thermostaat op minstens 22 graden laten staan, dag en nacht.... De nota viel tegen hoor!!”

“Miniboiler in de keuken geplaatst. Dit bleek honderden euro's per jaar aan stroom te kosten, terwijl ik er door het gebruik van een vaatwasser minimaal gebruik van maakte.”

Overstappers
Met het overstappen naar een andere leverancier kun je op een simpele manier geld besparen. 63% van de Nederlanders is al eens overgestapt naar een andere leverancier. 35% van de respondenten heeft hierbij geprofiteerd van een korting van meer dan €100,-. 7% bespaart zelfs meer dan €200,-.

93% gebruikt een online vergelijkingswebsite zoals Kieskeurig.nl of Energieprijzen.nl bij het overstappen naar een andere energieleverancier.