Herkende jij dit ook tijdens jouw zomervakantie?

Op vakantie, heerlijk! Die twee of drie weken heeft een mens wel nodig om bij te komen van alle stress voor vertrek. Welke checklist hebben we gebruikt deze zomer?

44% van de vakantiegangers vindt de voorbereiding gedoe, blijkt uit navraag van hettestpanel.nl onder 1.122 (groot)ouders. Zelfs met een checklist – maar liefst 86% van de gezinnen gebruikt deze – vergeet 45% altijd wel iets. “Wij hebben altijd een ‘oh nee!-momentje’ in de auto als we onderweg zijn”, zegt Maartje (36). Het meest vergeten attribuut: de tandenborstel. Maar ook andere thuisgebleven spullen kunnen voor behoorlijk wat leed zorgen. Saskia (32): “Klaar, in de auto en gaan! Klinkt opeens: Mam, mèhhèh… Lievelingsknuffelschaap vergeten!”

Airco aan en karren maar

8 op de 10 Nederlanders gaat met de auto op vakantie, blijkt uit een ander onderzoek van hettestpanel.nl. Deze 971 vakantiegangers leggen gemiddeld 672 kilometer af om op hun bestemming te komen. De tijden dat moeder met het Grote ANWB Wegenboek op schoot zat, zijn voorbij: 62% van alle vakantiegangers vertrouwt op hun navigatiesysteem.

Pech onderweg

Je moet er niet aan denken om halverwege de rit te stranden met een mankement aan de auto. “Lekke band in een lange tunnel.” Grietje (60) hoopt het nooit meer mee te maken. Daarom brengt driekwart van de vakantiegangers de auto en/of caravan of vouwwagen – al dan niet jaarlijks – voor de vakantie naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Niet gek dat 7 op de 10 vakantiegangers nog nooit pech onderweg heeft gehad.

Hoe lang nog, mam?

Met de auto op vakantie is prima te doen, mits het verkeer lekker doorstroomt. Files onderweg zijn met afstand onze grootste ergernis (65%), gevolgd door zeurende kinderen op de achterbank (12%). Aan dat laatste is gelukkig iets te doen: lang leve de tablet en andere elektronica die voor entertainment en afleiding zorgen. Vakantiegangers stoppen gemiddeld drie elektronische apparaten in hun koffer, blijkt uit het onderzoek onder 1.112 (groot)ouders. De mobiele telefoon, oplader en digitale camera staan bovenaan het lijstje, gevolgd door de tablet.

Ik ga op vakantie in het buitenland en neem mee…

33% van de autovakantiegangers laat zich verrassen door de buitenlandse keuken en redt het prima zonder hun vertrouwde natje en droogje. De meerderheid doet echter voor vertrek nog een greep in de voorraadkast voor koffie, hagelslag, thee en kaas maar ook satésaus, beschuit en stroopwafels. Wist jij dat 3% van de reizigers niet zonder de eigen Hollandse appelmoes kan?

Eenmaal thuis gaat al snel het normale leven weer verder. Voor zo’n 49, 50 weken. Want de helft van de vakantiegangers haalt dan alweer de checklist tevoorschijn ter voorbereiding van de volgende vakantie.