Is een giftcard het ideale cadeau?

Als je iemand iets cadeau gaat geven vraag je je af, is dit wel iets wat hij of zij wilt hebben? Is het niet onpersoonlijk? Is dit wel het ideale cadeau? Hoe zit dat als je een giftcard cadeau geeft? Die vragen heb je dus ook als je een giftcard cadeau geeft. 1.545 van onze panelleden gaven hierover hun mening en hebben tips voor het ideale cadeau!

Persoonlijk of onpersoonlijk cadeau?
Het merendeel van onze panelleden vinden giftcards een persoonlijk cadeau, slechts 15% vindt het een onpersoonlijk geschenk. Een giftcard kan je tegenwoordig ook persoonlijker maken door bijvoorbeeld een cadeauverpakking te gebruiken en een toepasselijke tekst er op te schrijven. 87% van de respondenten vindt een leuke cadeauverpakking bij de aankoop van een giftcard dan ook belangrijk.

[image name=Winkel format=160 align=right left=5 right=5]

Bijna 3 op de 4 respondenten vinden het krijgen van een giftcard niet onpersoonlijk. Dus je hoeft niet te twijfelen en geef met een gerust hart een giftcard. Maartje (36): “Ik vind het zelf leuk om giftcards te krijgen omdat je dan een cadeau voor jezelf kunt kopen. Dus ook leuk om te geven!” Het voordeel van giftcards is tenslotte dat je iets kunt kopen dat je zelf écht leuk vindt, en daarmee is het toch persoonlijk.

Ideale gelegenheden voor een giftcard
[image name=Huis format=160 align=left left=5 right=5] 91% van de mensen overweegt een giftcard te kopen voor een verjaardag, 52% als cadeau bij 'een nieuw huis' en 43% als kraamcadeau. Als gemiddeld bestedingsbedrag op een giftcard wordt € 15,- het vaakst genoemd, maar zijn er uitschieters tot ruim € 100,-. Het bedrag zal niet altijd zo hoog zijn als het artikel dat je er zelf van wilt kopen. Voor 46% maakt dat niets uit; zij geven graag extra geld uit om echt iets speciaals te kunnen kopen bij het verzilveren van de giftcard.[image name=Valentijn format=160 align=right left=5 right=5]

Als je dan besloten hebt om een giftcard te kopen, is er nog de vraag: van welk bedrijf of merk? 68% van de respondenten geeft aan het leuk te vinden om een giftcard te krijgen van een winkel waar diegene nog niet eerder een product heeft gekocht.

Wat doe je met een giftcard?
Een giftcard kan je inleveren wanneer je in de winkel bent maar bij sommige merken en winkels kun je ze ook online verzilveren. 24% van de respondenten heeft de voorkeur voor giftcards die ook online verzilverd kunnen worden, in plaats van giftcards die enkel bij een fysieke winkel kunnen worden ingewisseld.

Heb jij een giftcard ontvangen die je eigenlijk niet leuk vindt, dan kan je die giftcard natuurlijk ook weer aan de volgende persoon cadeau doen. En dat blijkt ook te gebeuren: 24% van de respondenten vindt het normaal om giftcards die hij/zij niet wilt, weer aan een ander cadeau te doen. Gelukkig vindt 83% het krijgen van een giftcard echt leuk, want de ontvanger kan voor iets gaan winkelen dat hij of zij echt leuk vindt. En daarmee heb jij als geschenkengever je doel bereikt!