Zoenen met je collega’s!? Bijna 1 op de 3 vrouwen ziet er tegen op om haar collega’s nieuwjaar te zoenen

Favoriete feestdag in december

Wanneer de Nederlandse vrouw moet kiezen, is kerst veruit de favoriete feestdag in december (64%). Sinterklaas is bij 1 op de 5 vrouwen favoriet (20%) en op de laatste plaats staat oud & nieuw (8%). De overige 8% houdt helemaal niet van de feestdagen in december.

Ruim 2 op de 3 vrouwen (69%) kijkt ieder jaar weer uit naar de feestdagen. Daarentegen zijn er ook minder enthousiaste landgenoten. Een kwart vindt dat er ieder jaar weer gezeur en gedoe van komt en 15% ziet er zelfs tegen op. 1 op de 5 van de Nederlandse vrouwen zou dan ook wel een jaartje over willen slaan.

Wanneer begint Nederland met kerstversiering?
94% van de vrouwen versiert het huis en/of een kerstboom voor de kerst. Kerstversiering buitenom het huis en/of in de tuin? 1 op de 4 vindt het geweldig! Bijna de helft begint direct na Sinterklaas met het versieren (46%) en een derde half december (34%). Maar ook een deel kiest ervoor pas vlak voor kerst te gaan versieren (7%) of juist al voor Sinterklaas (6%).

Versturen we nog papieren kerstkaarten? Ja! Zegt 81%. Maar nieuwe vormen om een kerstwens te sturen worden ook veelvuldig gebruikt. 31% gebruikt Whatssapp, 30% Facebook, 17% stuurt online kerstkaarten en 9% een mailtje. Sommige vrouwen geven aan alleen gekregen berichten te beantwoorden, maar niets vanuit zichzelf te sturen. 6% stuurt helemaal geen berichten met de beste wensen voor de feestdagen.

All-You-Need-Is-Love nieuwe kersttraditie?
Wat doet de Nederlandse vrouw met kerst? Naast uitgebreid eten (81%), cadeaus geven en krijgen (43%) en het bezoeken van de kerstmis in de kerk (18%), zijn er ook een aantal nieuwe kersttradities ontstaan. Met stip bovenaan: de All-You-Need-Is-Love- Kerstspecial kijken. 34% gaat er lekker voor zitten. 1 op de 3 zet tegenwoordig met kerst de Top 2000 (lekker hard) aan.

63% verheugt zich begin december ook alweer op de kerstliedjes op de radio. De top 3 van de Nederlandse vrouw zijn ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey, ‘Last Christmas’ van WHAM! en ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea.

Cadeaus op Marktplaats?!
61% geeft elkaar cadeaus met kerst. Maar zijn we daar wel echt blij mee? Nou nee: 1 op de 4 geeft aan leukere cadeaus te geven dan te krijgen. Daarnaast heeft 21% weleens het ontvangen cadeau doorgegeven aan iemand anders. En vind je het helemaal niks? Dan zet je het toch gewoon op Marktplaats, 6% van de vrouwen heeft dit al eens gedaan!

Oud en nieuw
Met oud en nieuw blijkt het gros van de vrouwen thuis te blijven. Zij vieren de jaarwisseling met het gezin (48%), vrienden (42%) en/of familie (28%). Slechts 5% bezoekt een feest en 4% gaat de kroeg in.

Drie zoenen voor iedereen!
Als we na oud en nieuw weer naar het werk gaan, wenst ruim de helft iedere collega op dezelfde manier een gelukkig nieuwjaar. Voor 46% betekent dit drie zoenen voor iedereen. Maar niet iedere Nederlandse vrouw zit daarop te wachten! Bijna 1 op de 3 ziet er tegenop om collega’s gelukkig nieuwjaar te zoenen. ‘Ik verschijn pas na 6 januari’, ‘Vreselijk, maar het is verplicht’
 
Wat moet anders in 2016?
70% heeft goede voornemens voor het nieuwe jaar. Het bekende afvallen en sporten worden wederom genoemd. Opvallend dit jaar is dat vrouwen zich willen focussen op ‘tijd voor mezelf’ (42%), persoonlijke ontwikkeling (36%) en de relatie met haar partner (21%).

 

 

feestdagen onderzoek 2015