Bier: zo gewoon maar ook zo speciaal

Is bier een mannenaangelegenheid? Al lang niet meer. Zeker sinds de opkomst van lichte en fruitige speciaalbieren zijn veel vrouwen om. We vroegen 2.740 mannen en vrouwen naar hun voorkeuren.

Een glas bier? ‘Nee, dank’, zegt 14% van de ondervraagden. Maar de overgrote meerderheid drinkt het graag. De ondervraagden drinken dan gemiddeld 3,4 glazen. Voor Yvonne (33) is het ‘een moment van genieten en ontspanning’. Net als voor Alissa (27): “Bijkomen na een lange dag werken, genieten van de zomer en een gezellige avond met mijn familie of vrienden.”

Saamhorigheid en gezelligheid[image name=biereerstedate format=160 align=left left=0 right=5]
Bier smaakt goed op feestjes en festivals (70%), een zomerse dag (58%), bij de barbecue (45%) en tijdens het uitgaan (42%): wanneer eigenlijk niet? Zeker als het gezelschap ook bier drinkt. “Ik vind het gezellig om hetzelfde te drinken”, zegt Dominique (33). “Het creëert een soort saamhorigheid en gezelligheid.”

Soms even niet
Er zijn ook momenten waarop sommige bierdrinkers het minder gepast vinden. 1 op de 10 drinkt meestal geen bier met de eigen kinderen of met de schoonfamilie. Een kwart vindt het niet zo kies om in bijzijn van de baas of collega’s een biertje te nemen. Vooral vrouwen laten de gelegenheid meespelen. Bijvoorbeeld tijdens de eerste date: 41% kiest dan voor iets anders. “Ik vind het onaantrekkelijk en je wordt er onoplettend van”, zegt Bianca (39). In tegenstelling tot Carla (54). “Doe wat je prettig vindt en blijf jezelf”, is haar devies.

Maakt bier dik?[image name=quoteemmy format=160 align=right left=5 right=0]
Mannen (45%) laten vaker dan vrouwen (33%) van het gezelschap afhangen of ze een biertje nemen. Andersom laten vrouwen zich vaker dan mannen leiden door de gelegenheid. En door de calorieën, maar minder dan je zou verwachten. Hoewel 7 op de 10 mensen vinden dat bier dik maakt, laat maar een derde om deze reden een biertje staan. En dat zijn dan vooral vrouwen (38%). Of bier echt dik maakt, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid. Wist je trouwens dat bier hetzelfde aantal calorieën bevat als een glas droge witte wijn?

Gewoon ontzettend lekker
“Bier is zo gewoon maar ook zo speciaal”, zegt Marjet (55) treffend. Uiteindelijk is er voor ons testpanel maar één reden om bier te drinken: omdat het zo ontzettend lekker is.

Lees meer feiten en fabels over bier op love-beer.nl.

[image name=topvijf format=629 align=left left=0 right=0]