Helaas je kunt niet meer deelnemen
Belastingaangifte doen is eigenlijk best makkelijk!

Uitslag Belastingonderzoek in samenwerking met goeievraag.nl
De belastingdienst doet voortdurend zijn best om de aangifte inkomstenbelasting zo makkelijk mogelijk te maken. En inderdaad: ‘goed te doen’, vindt een grote meerderheid van hettestpanel.nl en bezoekers van goeievraag.nl
Altijd spannend, zo’n blauwe envelop op de deurmat. Gelukkig is het één keer per jaar een schriftelijke herinnering om je aangifte inkomstenbelasting vóór 1 april in te dienen. Is het jou dit jaar gelukt?

Keurig op tijd
Driekwart van de respondenten heeft zijn aangifte over 2013 op tijd gedaan. De meeste belastingbetalers (86%) zijn er in maart even goed voor gaan zitten. Ook Belinda was op tijd. Met complimenten aan de Belastingdienst: “Ga zo door. Dit is het eerste jaar dat het voor mij gewoon goed te doen was.”

Zelf doen of laten doen?
7 op de 10 ondervraagden doet de aangifte zelf. De rest heeft het laten doen door een ander. Een boekhouder bijvoorbeeld (40%) of zijn/haar partner (18%). Dat kan inderdaad verstandig zijn, zeker nu de financiële situatie complex is. Bijvoorbeeld bij het hebben van een eigen woning, wat geldt voor 61% van de testpanelleden.

Fiscaal wat?
Er blijven altijd lastige vragen tussen zitten. Bijvoorbeeld over fiscaal partnerschap. Ook de regeling voor zorg- en studiekosten en andere aftrekposten zijn niet voor iedereen duidelijk. Bij een enkeling was de nood zo hoog dat hij de Belastingtelefoon moest bellen.

Mañana
1 op de 10 respondenten gaat helemaal geen aangifte doen. Even zo veel mensen dienen de aangifte later in, op een moment waarop het hen uitkomt. Hopelijk hebben zij hiervoor uitstel aangevraagd. Anders is de definitieve aanslag straks nog veel minder leuk dan het doen van de aangifte.

Kan de Belastingdienst het nóg makkelijker maken?
Eén van de respondenten zou willen dat de Belastingtelefoon beter bereikbaar is, vooral in de weken vóór 1 april. De door de Belastingdienst vooraf ingevulde aangifte werkt perfect voor veel mensen. Sommigen vinden het alleen jammer dat dit pas vanaf 1 maart mogelijk is. Liever zouden zij er medio februari al mee aan de slag gaan. Een andere tip voor de Belastingdienst is het introduceren van chathulp via de website. “Liefst ’s avonds tussen 18.00 en 21.00 uur”, vindt Maaike. “Dan kunnen vragen sneller beantwoord worden en kunnen meer mensen het zelf doen.”