Onderzoeksresultaten: Drinkwijzer.nl weet wat alcohol met jou doet

Over sterke drank doen veel sterke verhalen de ronde. Feiten maar ook veel fabels. Weet jij hoeveel glazen alcohol goed voor je is? Drinkwijzer.nl geeft je antwoorden en advies. [image name=1 format=160 align=right left=5 right=5]

Om maar meteen de grootste fabel uit de wereld te helpen: als je verschillende drankjes door elkaar drinkt, word je echt niet sneller dronken. Maar slechts 1 op de 4 personen uit ons panel (1.885 personen, 25 jaar en ouder) weet dat je net zo snel dronken wordt als je het bij één type sterke drank houdt.

Weten we echt wat goed voor ons is?
8 op de 10 Nederlanders denken zelf goed te weten hoeveel alcohol goed voor hen is. Dat blijkt niet altijd uit hun kennis van alcohol, promillages en hoeveelheden. 97 procent weet dat je sneller dronken wordt als je drinkt op een lege maag, dat wel. En 77 procent weet dat de alcohol in bier en wijn net zo schadelijk is als de alcohol in sterke drank. [image name=2 format=160 align=left left=5 right=5]

Maar dat een glas alcohol er na het sporten extra inhakt, weet maar 65 procent. En dat vrouwen minder goed tegen alcohol kunnen, is maar bij 60 procent bekend. Slechts 69 procent weet dat er in een glas sterke drank (35 ml) net zo veel alcohol zit als in een veel groter glas bier (250 ml).

Anti-kater feiten en fabels
Ook mooi: de remedies die we door ervaring denken te hebben gevonden tegen een kater. Gewoon geen sterke drank drinken en alleen bier en wijn, wat 27 procent van de Nederlanders denkt? Mis, een kater krijg je toch. Ook de theorie ‘hoe minder sterk de drank, hoe minder heftig de kater’ gaat helaas niet op. Evenmin als de theorie van de ‘vette hap’ of sterke koffie na de drank. In tegenstelling tot wat 42 procent denkt, zorgen deze afsluiters van een avondje drinken echt niet voor een frisser hoofd bij het opstaan.

Drinkwijzer.nl weet raad
Heb jij moeite met het onderscheiden van feiten en fabels? En weet je niet precies hoe je uitrekent hoeveel alcohol goed voor je is? Kijk dan eens op Drinkwijzer.nl. Dan sla je de volgende keer waarschijnlijk ook eens een rondje over, of kies je wat vaker voor water of cola. Het is de kunst om precies de hoeveelheid alcohol te nuttigen die goed voor je is. Want met een glaasje op z’n tijd is zeker niets mis.